Sılaj Nedir?
 

Silaj; Yeşil sulu bitkilerin havasız ortamda fermantasyonu ile elde edilen yemlere denir. Çiftçilerimiz tarafından yem turşusu, ot turşusu veya hayvan turşusu gibi adlarla anılmaktadır.

 

Yapılan araştırmalara ve maliyet hesaplamalarına göre; Hayvanlara silaj yedirilerek sağlanan protein, fabrikasyon karma yemden sağlanan proteine göre beş kat daha ucuz olmaktadır.

Hayvancılığımızın gelişmesi, yüksek verimli kültür hayvanlarının kullanımı ve yem maliyetini düşüren silaj yemleri ile beslemeye bağlıdır.

Çünkü Ülkemiz hayvancılığının en önemli sorunu kaliteli kaba yeşil yem teminindeki eksikliktir. Özellikle kış mevsiminde bu eksiklik et ve süt veriminde düşüşlere neden olmaktadır. Bunu önlemenin tek yolu diğer mevsimlerde bol bulunan yeşil yem bitkilerinin silaj yapılarak kış mevsiminde hayvanlarımıza yedirmektir.

Bu sebeple akıllı bir işletmeci öncelikle yem sorununu çözmek ister. Gerekli besin değerlerinden taviz vermemek kaydıyla yem giderlerini en aza indirebilen yetiştiricinin kârlılık oranı da artmaktadır.


 

Silajın Faydaları
 

.Silaj yemi, kış beslenmesini güvence altına alması ve kaba yeşil yem sorununa çözüm getirmesi açısından çok önemlidir.
.Silaj çok ucuz bir yemdir. Karma yem maliyetini % 50-60 oranında azaltır.
.Silaj açılmadıkça uzun süre (2 yıl) bozulmadan saklanabilir.
.Yeşil otlar kurutulduğunda besin kaybına uğrar. Oysa silajda besin kaybı çok azdır.
.Kuru ot gibi yangın tehlikesi yoktur.
.Kurutulup saklamaya göre daha az yer kaplar. 1 m2’ de 600-1000 kg yem depolanabilir.
.Hayvanların iştahını açar.
.Et ve süt verimini artırır.
.Silajla beslenen hayvanların tüyleri parlak ve gözleri canlı olur.
.Yabancı ot tohumları silaj içerisinde ölür. Gübreyle tekrar tarlaya taşınmadığından yabancı ot kontrolü de yapılmış olur.
.Kurutulduğu zaman sertleşerek hayvanların yiyemediği bir çok bitki, silaj yapıldığında hayvanlar tarafından iştahla yenilir.
.Yeşil olarak yedirildiğinde zararlı etkilere sahip olan bazı bitkiler, silaj yapıldığında zararlı olmazlar.

Üretim Şekli